Hoe de tijd anders is in Zuid-Afrika

We kennen allemaal de quote: 'Time flies when you're having fun'.  Ik denk dat de meeste mensen ook wel die ervaring kennen van een leuke dag die zo voorbij is, terwijl een saaie (werk)dag voor je gevoel een eeuwigheid kan duren.
In Nederland is het heel normaal om je tijd helemaal vol te plannen. Vijf dagen per week 8 uur per dag werken. In de avonden hobby's, of met vrienden wat doen. De weekenden reserveren we dan voor “rust” met dagjes uit of mensen over de vloer.
Nou heb ik daar niet zozeer een oordeel over. Ik ben ook graag druk, maar ik heb wel al een aantal jaar terug ervaren dat ik anders ook heel fijn vind. Tijdens de coronaperiode kon er even helemaal niets, of in ieder geval vele malen minder dan de tijd ervoor. En ik vond dat heerlijk! Nou moet ik bekennen, ik heb steeds werk gehad waarbij ik nog dagelijks naar het bedrijf toe moest en, al was het op anderhalve meter, ik had nog steeds veel contact met mensen. De avonden had ik dan lekker voor mezelf, al was ik vaak in online games te vinden waarbij ik nog mensen sprak. Vooral de weekenden waren lekker rustig, echt even tijd om uit te rusten. Ik heb toen ook de keuze gemaakt om wat minder te gaan werken, iets waar ik nog steeds erg blij mee ben. Mijn laatste baan voor ik met Avontuur Bestaat Nog begon ben ik weer fulltime gaan werken, en dat was echt weer even wennen.
Het is anders in Zuid-Afrika
Nou heb ik het ook heel anders meegemaakt, namelijk toen ik in Zuid-Afrika 2 jaar lang in de rimboe zat, met een 500-tal apen in de buurt en elke week wisselende vrijwilligers uit andere (vooral Europese) landen. In Zuid-Afrika heeft tijd echt een andere betekenis. Nou was het al wel een tijdje geleden, dus voor de smartphone bestond... en daar was de technologie nog een stapje minder. Omdat we niet echt dicht bij een grotere stad zaten: nog wat minder.

Eens in de zoveel weken ging alle stroom uit, want dan was ergens een groot deel van de koperen kabel gejat

'Nederlanders werken altijd zo lekker hard'
Wat mij opviel, is dat ze op het centrum waar ik als vrijwilliger werkte, altijd heel blij waren als er Nederlanders kwamen: “Want die werkten altijd zo lekker hard”.
In Zuid-Afrika zijn ze niet zo van stipt afspreken. Nou zijn de afstanden daar ook groter, en kan er zomaar een 10 meter lange slang op de weg liggen waardoor je niet door kan (echt gebeurd, dat verhaal komt vast later nog langs). In Zuid-Afrika doen ze tijdsaanduidingen zoals, “soon”, “later”, of “Now now”. Hieronder een overzicht...
Zuid-Afrikaanse tijdsaanduidingen (gesorteerd op snelheid van uitvoering):
Tomorrow: Ergens tussen morgen aan het einde van de dag en een maand
Soon: Over een uur tot maximaal een week vanaf nu
Now: Over ongeveer een halfuur tot 3 uur
Now now: Over 10 minuten tot een uur
Not tomorrow, not next week, NOW!: Over 5 minuten.

Dat dit zo enorm verschilde van hoe wij dat in Nederland doen, moest ik in het begin best aan wennen. Ik vroeg dan in de ochtend wanneer we een nieuw verblijf gingen bouwen. Ik kreeg het antwoord: 'Soon.' Dus ik dacht: dat gaat vandaag wel worden!
Ik zorgde dat al mijn taken op tijd klaar waren. De dieren gevoerd, de verblijven schoon, de was gedaan, medicatie gegeven, etc. Aan het einde van de dag was het bouwen van het nieuwe verblijf nog niet gebeurd. De volgende dag vraag ik dezelfde vraag, en de dag daarna opnieuw, en zo ben ik nog wel een tijdje doorgegaan. Bij mij bracht het best was frustratie mee. Ik was gewend dat alles altijd snel en nu moet!
Toch heeft het me wel een wijze les geleerd. Ik kan me druk maken zoveel ik wil, als niet alle partijen klaar zijn voor vertrek, dan kun je niet vertrekken. Wat ik ook goed heb geleerd (misschien vooral in de tijd nadat ik terug was) is loslaten. 

Want hoe je het ook wendt of keert, als iets een week later pas gebeurde, had daar eigenlijk niemand last van. Er vloog niks in de fik, en er was geen paniek over.

Ik ben erg blij dat ik ook een andere manier heb gezien, want in Nederland kan het allemaal wel een tandje rustiger. Dan zijn er straks hopelijk minder mensen die thuis komen te zitten met een burn-out. Ik schrok ervan dat in 2020 1,2 miljoen Nederlanders burn-out klachten hadden (Bron: TNO). Ondertussen zijn er werkgeversorganisaties die aandringen op meer parttimers fulltime te laten werken. Als iemand die een tijd lang parttime heeft gewerkt kan ik zeggen dat ik dat op dat moment helemaal niet wilde. Ik vond het heerlijk wat meer tijd thuis te hebben met mijn partner, en af en toe eens wat uit te slapen.

Laten we de tijd nemen
Nou wil ik niet de indruk wekken dat ik geen duidelijke afspraken met je kan maken, en dat ik overal te laat aan kom. Wat ik wel wil meegeven: als je bij mij op de praktijk komt, neem ik de tijd voor je. Zijn we een keer wat later terug van een wandeling, dan is er zelfs nog tijd om even een kop thee te drinken en op te warmen, of een glas water om af te koelen. 

Want als jij de tijd neemt voor jezelf, dan wandel je op je levenspad een stuk relaxter.
IntakegesprekCoaching • Familieopstellingen • Over mijContact Blog
Van Golsteinlaan 6, 7339 GT Ugchelen |  info@avontuurbestaatnog.nl  |  KvK: 88356663